sous vide - turvallisuus

PASTÖROINTI

TURVALLISUUS

PATOGEENIEN JOUKKOMURHA

Louis Pasteur keksi 1800-luvulla miten viinin saa säilymään vaikka miten pitkään, jos siitä tuhoaa bakteerit lämpökäsittelyllä. Keksijänsä mukaan pastöroinniksi nimetty menetelmä on levinnyt sittemmin kaikkialle elintarviketeollisuuteen.

Matalalämpöpastörointi on sous vide -ruoanlaiton kulmakivi. Kun ruoka valmistetaan suljetussa vakuumipussissa, on sieltä paketin sisältä helppo tappaa valtaosa potentiaalisista taudinaiheuttajista ja pilaantumista edistävistä bakteereista samalla kun ruoka kypsennetään optimaaliseen kypsyyteen. Tästä on selkeitä hyötyjä:

  • Riskituotteista kuten linnuista ja porsaasta saa turvallisia kaikille ilman että liha ylikypsyy.
  • Turvallisista tuotteista saa vielä turvallisempia niille, joiden vastustuskyky on alentunut.
  • Pastöroitu ruoka säilyy jääkaapissa viikkoja ja pakastimessa vähintään kuukausia!

Pastörointi ei ole silti sama asia kuin sterilointi, joka on esimerkiksi säilykkeiden valmistusmetodi. Steriloinnissa raaka-aineen oma entsyymitoiminta pysäytetään, mikä mahdollistaa säilykkeen turvallisen säilyttämisen huoneenlämmössä. Sous vide -pastöroitu ruoka on säilytettävä kylmässä, mieluiten alle 4 asteessa. Liha osaa pilaantua oma-aloitteisesti ilman bakteerien apuakin.

Mutta miten se toimii? Alla ensin metodi selitettynä, ja sitten vielä taulukot joista voit itse katsoa missä ajassa pastörointi onnistuu kotona turvallisesti!


MATALALÄMPÖPASTÖROINTI

Patogeenit alkavat hitaasti lisääntyä kun lämpötila ylittää 4°C. Kainalolämpö on monelle bakteerille parasta bileaikaa. Kun kuumuus nousee 50 asteeseen, bileet hiipuvat ja 54 asteessa inhakkeet riutuvat pikkuhiljaa hengiltä.
Patogeenit alkavat hitaasti lisääntyä kun lämpötila ylittää 4°C. Kainalolämpö on monelle bakteerille parasta bileaikaa. Kun kuumuus nousee 50 asteeseen, bileet hiipuvat ja 54 asteessa inhakkeet riutuvat pikkuhiljaa hengiltä.

Yksi yleisimmistä kysymyksistä FB:n Sous Vide Suomi -ryhmässä:

"Miksi muka SV:llä saa kypsentää broilerin 57°C lämpöön, kun ruokaviraston aivan selkeä ohje on että vasta 75°C sisälämpö on linnuille turvallinen? Eivät kai Evira, äiti ja kotitaloudenopettajani Mirja voi olla näin väärässä?"

Evira (ruokavirasto) on tietenkin täysin oikeassa, mutta kertoo asiasta vain osatotuuden. Eviran tehtävä on laatia niin helpot ja pomminvarmat ohjeet, että pieni lapsikin osaa tappaa salmonellan, kampylobakteerin ja listerian kanafileestä. Ne kaikki tosiaan kuolevat 75°C lämmössä sekunneissa. Kyse onkin siitä, että niitä ei ole pakko tappaa sekunneissa. Esimerkiksi Ameriikan Evira, eli USDA antaa jo paremman vaihtoehdon. Ravintolat saavat myydä broileria, jonka sisälämpö on ollut 65°C vähintään 20 minuutin ajan. Se onkin jo paljon mehevämpää lihaa.

Patogeenien tappaminen ei ole ainoastaan lämpötilasta riippuvainen asia, vaan kyse on lämpötilan ja ajan suhteesta. 54°C lämmössä ei-toivotut vieraat alkavat jo pikkuhiljaa kuolla, kunhan niiden annetaan riutua riittävän pitkään. Mitä kovempi lämpö, sitä nopeampi pastöroituminen. 

Sous vide helpottaa matalalämpöpastörointia monellakin tavalla (vertailu uunikypsynnykseen):

  1. Pastöroitavan tuotteen lämpö pystytään nostamaan haluttuun pisteeseen nopeasti, koska vesi johtaa lämpöä erittäin tehokkaasti. Uunissa lämmön täytyy olla paljon korkeampi kuin mitä haetaan raaka-aineelle, jotta riskilämmöissä ei vietettäisi turhan pitkää aikaa.
  2. Lämpö pystytään pitämään tarkalleen halutussa pisteessä niin kauan että ruoka pastöroituu. Uunissa ruoan sisälämpö jatkaa nousuaan kohti uunin sisälämpöä, ellei ruokaa oteta pois heti kun tavoitelämpöön on päästy.
  3. Lämpö on tasainen läpi pastöroitavan tuotteen. Kun tuotteen sisälämpö on saatu uunissa turvalliseksi, on sen pintaosa (turhaan) paljon kypsempi. Eli kuivempi.
  4. Ruoka on vakuumipaketissa, johon ei pääse uutta bakteerikantaa nollaamaan onnistunutta patogeenien massamurhaa. Paketti on myös helppo pikaviilentää säilytykseen. Kunhan pakettia ei avaa, se säilyy jääkaapissa viikkoja ja pakastimessa vähintään kuukausia. Uunitettu ruoka pilaantuu nopeammin.

Ajatusleikki:

  • Kuvittele kipuavasi 125-asteisen saunan ylälauteille. Saunassa on kuuma kuin uunissa, sieltä on lähdettävä heti pois! Juu, 125°C tappaa ihmisen aika nopeasti.
  • Kuvittele kipuavasi 60-asteisen saunan lauteille. Saunahan on vielä aivan kylmä! No onhan se lyhyeen löylyttelyyn viileä, mutta 60 astetta on kuitenkin riittävä kuumuus tappamaan ihmisen jos lauteille kännipäissään sammuu.
  • Ja nyt kuvittele vielä, miltä tuntuisi mennä 60°C kylpyveteen? Se ei onnistu ollenkaan, koska vesi on tulikuumaa. Vesi johtaa lämpöä niin paljon paremmin kuin ilma, että 60°C ammeeseen kypsyy nopeasti hengiltä.

Samalla tavalla ne patogeenit saa hengiltä matalammassakin lämmössä ajan kanssa, ja samalla tavalla se broilerinfile kuumenee tehokkaammin kylvyssä kuin saunassa. 

BALDWININ TAULUKOT

PASTÖROINTIAJAT

Matalalämpöpastörointi on helppoa. Vaikuttavia asioita on vain kaksi, eli veden lämpö ja pastöroitavan tuotteen paksuus. Voit katsoa näistä taulukoista hyvin tarkkaan, miten kauan lihan pastöroitumisessa kestää missäkin lämmössä. Kaloille, linnuille ja nisäkkäille on omat taulukkonsa.

Huomioitavaa on, että taulukot pätevät sulalle ja marinoimattomalle raaka-aineelle. Hapan marinadi tai jäinen tuote lisäävät tietenkin aikaa merkittävästi.

Maalla elävien nisäkkäiden pastörointitaulukot alkavat 55 asteesta (medium miinus).
Maalla elävien nisäkkäiden pastörointitaulukot alkavat 55 asteesta (medium miinus).
Vaalean broilerin lisäksi myös kaikki punainen linnunliha tulee pastöroida.  Patogeenit poikkeavat nisäkkäistä, joten pastörointi kestää kauemmin ja minimilämpönä on totuttu pitämään 57°C (mehevä punertava).
Vaalean broilerin lisäksi myös kaikki punainen linnunliha tulee pastöroida. Patogeenit poikkeavat nisäkkäistä, joten pastörointi kestää kauemmin ja minimilämpönä on totuttu pitämään 57°C (mehevä punertava).
Kalasta pyritään tappamaan loiset ja patogeenit pakastamalla. Herkkä raaka-aine saattaa kärsiä pastöroinnin kovista lämmöistä.   Se on kuitenkin mahdollista!
Kalasta pyritään tappamaan loiset ja patogeenit pakastamalla. Herkkä raaka-aine saattaa kärsiä pastöroinnin kovista lämmöistä. Se on kuitenkin mahdollista!